
Ferrari 308 GTB – den modifierade drömbilen
“Det blir inte roligare än man gör det, det är mitt motto.” säger Torbjörn med ett eftertänksamt leende. Sedan växlar han ner och V8:an viner och visslar i Stockholms norra tunnelsystem.
Varje gupp och vit linje känns när vi glider genom underjordens alla vägspår med den banpreppade Ferrari 308:an från 1984. Båda våra fönsterrutor är nere och jag kan inte sluta le varje gång motorn lämnar 2500 strecket, på varvräknaren, bakom sig. Tunnlarna fylls med Italienska toner.
Söndagsmorgonen börjar sakta vakna till liv och solen håller sig borta bakom alla gråa moln på himmelen. På avstånd hör jag det vackra ljudet av Ferrari-motorn som kommer närmare över bron mellan Bromma och Solna.

308:an rullar läckert fram till avfarten
Den låga och smäckra 308:an kommer rullande bakom de gröna buskarna. Den flata nosen med de tända dimljusen får, den ikoniska bilen från 1984, mig att sucka av glädje. En stor del av min barndom sköljer över mig. Blinkersen visar att den ska svänga in på den ensliga övergivna avfarten där vi ska fotografera. Jag är tvungen att säga till mig själv att sluta le som en flinande dåre.
Den röda lacken glänser och ganska snabbt registrerar ögat att bilen ser något kralligare och bredare ut.
Torbjörn stiger ut och jag kan inte sluta le. Bilen har så mycket klass, värdighet, historia och ikonglimmer runt sig.

Just den här bilen har Italienarna verkligen lyckats med. Formen indikerar fart, glamour och känsla.
Ferrarin har fått aggressiv hjulinställning
Direkt börjar vi samspråka med varandra och Torbjörn berättar om iakttagelsen om att den ser kralligare ut.

“Fälgarna fram är de 8” magnesiumfälgar som satt original bak. Bak sitter nu replika aluminiumfälgar som Skullman i Åkers Styckebruk har breddat både inåt och utåt så att de nu mäter 9” bredd och original offset. Kumho V70R-däck 245/45R16 och 265/45R16.”
Framskärmarna är “rullade” på insidan så att inte hjulen ska ta i och efter att ha kört en Lancia Delta Integrale Evoluzione ett par år på bana, innan Ferrari, så har Torbjörn lärt sig hur han helst vill ha hjulinställningen. Den ska vara aggressiv, minus 3 camber, för att verkligen få den att ligga som en lapp i kurvorna.
“På bana är det roligare att svänga än att gasa rakt fram. Motorn är inte så stark men den ligger otroligt balanserad i kurvorna.”

I en Ferrari 308 måste du jobba
“I en Ferrari 308 måste du jobba och tänka mer på hur du kör. Det är roligare att ligga i 70 med den här än 200 med en modern bil. Även om jag gillar snabba bilar och bra väghållning så är körupplevelse så mycket mer än bara fart, vilket denna bil levererar.”
Successivt går vi igenom vad som han har förändrat med bilen sedan han köpte den av Maranello Service i Italien 2010.

Det största modifieringarna gjordes under de två första vintrarna, efter det har bara smärre justeringar och service utförts.
Motorn är helt original
“Motorn är en helt original 3,0 liters V8 med dubbla överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Det ska vara 240 hästkrafter.”
När vi står och tittar ner i motorn slår det mig att motorn känns så liten och avskalad. Trodde att den skulle vara betydligt större och maffigare och att den 90 gradiga V8:an skulle se mer avancerad ut.

Torbjörn fortsätter:
“Jag har bytt till ett sportluftfilter och låtit Nouvolari i England tillverka ett sportavgassystem efter min beskrivning med två enkla svagt konformade utblås, istället för originalets dubbla utblås. Med enkla blir det mer racerbils look.”

Torbjörn skattar till och pekar på avgassystem:
“Dem på Nouvolari tänkte inte riktigt till när det satte dit sitt emblem, för det sitter upp och ner när systemet väl är monterat.”
Mycket riktigt, när jag sätter mig på knä, har dem satt emblemet upp och ner.

308:an har genomgått en modifiering
Han fortsätter genomgången av bilen och berättar att han monterat skvalpplåtar i oljetråget. Ett färdigt kit för Ferrari-bilar med våtsump för att säkra oljetrycket i långa kurvor. Samtidigt bytte han ut tätningarna på växel reglagets axel som löper igenom motortråget till växellådan. Detta för att det är ett vanligt fel på 308:orna att motor- och växellådsoljan blandas för att tätningen mellan trågen läcker.
“Alla bussningar i chassit är bytta till hårdare eller ledlager, special justerbara Öhlins coilovers med avstämda fjädrar, kort styrväxel som flyttats upp för att minska bumpsteer i och med att bilen sänkts cirka 20mm. Aggressivare hjulvinklar med mera negativ camber både fram och bak, som sagt.”

“Ett modellanpassat broms kit från Girodisc med större skivor och Wilwood bromsok med Carbotech belägg, prydligt svartlackerade med Ferrari logga får precis plats innanför originaldiameters 16” fälgar.” avslutar Torbjörn rundvandringen med när vi båda sitter på huk för att beskåda de svart glänsande bromsoken.
Porschar är bra bilar men blir lätt tråkiga
“Ibland tar jag hjälp av några händiga vänner men till större delen gör jag allt jobb själv på den. Service, justeringar m.m. Det är inte så svårt.”

Självförtroendet av att mecka själv började byggas upp redan när han var 18 år och jobbade på Mekonomen. Den första våren på jobbet fick han tillåtelse att renovera chefens Porsche 911 Targa mot att Torbjörn fick låna den under sommaren.
“Den där Porschen åkte jag land och rike runt med sen. Det var riktigt skoj.” berättar Torbjörn med ett leende på läpparna.

“Porscharna är fina bilar men de är för bra, de går verkligen att köra i vått och torrt med dem. Det blir lite för tråkigt. Jag vill ha något mer egensinnigt med karaktär och känslan och det där riktigt mekaniska måste finnas.”
Italienska bilar har alltid legat Torbjörn närmast hjärtat. men ett par Porschar har också hunnits med eftersom luftkylda 911:or kan ändå ge det där lilla extra pirrande känslan.

Torbjörns första riktiga sportbil var en Alfetta GT och det var då han förstod att vissa bilar tar tid att lära sig köra.
Ferrari 308:an kommer inte gå ur tiden
“Jag var verkligen tvungen att lära mig köra den bilen. Den var helt egen och den hade sina knep för att starta, köra och jag fick verkligen behandla den med omtanke. Den hade väldigt mycket personlighet.”
När det kommer till Ferrarin och personlighet, är det mer Torbjörn som satt sin personlighet på bilen.

”Efter att ha kört Lancia Deltan på bana några år ville jag växla upp till någon mer renrasig sportbil.”
”Jag hade är aldrig tidigare kört en 308:a, fast jag bara visste att jag skulle ha den. Den är så ikonisk och klassisk i mina ögon med sin färg och sina former. Helt klart en sportbil som aldrig kommer gå ur tiden.”

Nickande står jag bredvid medan vi tittar på Ferraris dåtida monsterhit och kan bara hålla med. De där runda baklyktorna framkallar så mycket automobil kärlek och just den här modellen är en riktig milstolpe i Ferraris historia.
Nere i Italien var bilen trasig
Torbjörn berättar om resan ner till Italien då han hämtade bilen 2010. Hans gode vän fick en lucka och kunde följa med, vilket visade sig skulle bli ett ganska lungt och skönt äventyr för dem båda. Fast det började lite snöpligt.

”Det första som hände där nere i Italien var att motor gick varm och att växellådan inte kändes helt okej. Det visade sig att vattenpumpen var trasig och kopplingen var slut.”
”Dem sa att dem skulle fixa det på två dagar så jag ringde hem och berättade läget, för att sedan sitta vid Garda sjön och spela poker under ett träd med min kompis. Sämre kunde man ha det. ”

Två dagar senare stuvade Torbjörn in fem små lådor vin i den lilla bakluckan för att sedan lämna norra Italien bakom sig. Upp över bergen, över tyska motorvägarna, genom platta Danmark för att till slut parkera drömbilen på Kungsholmen i Stockholm.
Ferrari ger inte den där Wow-känslan
När jag frågar Torbjörn hur det kändes att äntligen få sätta sig i och ha sin egen Ferrari 308, svarar han:

“Kan väl säga att den där wow-känslan i början när jag såg och körde bilar, har lugnat sig lite och inte infinner sig på samma dramatiska sätt som när du är barn. Det kan jag sakna.”
”Fast den här bilen ger mig glädje på så många vis och jag kommer, som jag känner nu, aldrig att släppa den.”
Hemmagjord ingenjörsexamen i bilägande
När Torbjörn pratar om alla bilar han ägt, inställningar, funderingar kring mekanik, letande efter delar och hur han tar hand om denna röda 80-tals dröm, inser jag att han skapat en egen hemmagjord ingenjörsexamen i klassisk bilägande.

Han är en skarp person som känns världsvan, medveten och har en stark vilja av vad han vill åstadkomma och lyser av livsglädje med en barnslig glimt i blicken.
Den där livsglädjen och barnsligheten lyser ännu hårdare när vi senare tar oss ut på vägarna för att cruisa i Stockholms norra tunnelsystem.

“Den har en annan tändföljd än amerikanska V8:an och ylar därför mer när man trycker på.“
Ferrarin lever upp tunnlarna med magiskt ljud
Vi sitter i tunnlarna och ler och när vi kommer ut ur den första, försöker jag att veva ner mitt smile men känner att mina mungipor håller sig fast högt upp på kinden.

Torbjörn växlar ner i en av påfarts tunnlarna och de åtta cylindrarna bubblar och knallar för att sedan svara direkt när gasen kommer på.
Tunnlarna tar till slut slut och solen har trängt sig fram bakom molnen när vi lugnt åker ner mot Solna avfarten igen.

Solstrålarna lyser upp en av de mest ikoniska Ferrari bilar som någonsin gjorts och jag är fylld av glädje av att ha fått denna åktur.
Tack Torbjörn för din tid och för att du fick mig att le med en whoow känsla i kroppen.
____________________________________________
Vill du läsa mer Fascinerande saker?
- Patriks Patina Porsche 912 – Bilen som ska varit bortglömd
- Maserati Entusiasten – Mötet med Maserati klubbens president
- Vad är Fascinating Cars? Hur kommer det sig att vi är här? Läs här.
____________________________________________