
Fiat Argenta – den okända mellanakten
Solen ligger skönt över åkerlandskapet. Vägen går följsamt upp och ner och slingrar sig mellan trä dungar, öppna fält och hustomter. Fyran ligger i på 3500 varv.
”Växla ner” säger Per. Utan att fundera trycker jag ner kopplingspedalen, växlar ner och släpper in tredje växeln jämt i motorvarvet. I en stadig ström från de närmare 150 hästkrafterna trycks den 40 år gamla italienare över den något ojämna asfalten.
Känslan av den höga Fiaten är svajig men stabil.
”Det här var det man kunde köpa för muckar bidraget. Det fanns inte så många att välja på vid tidpunkten, så när en blå, manuell, sista årsmodellen av Argentan i bra skick dök upp, var det bara att slå till.” säger Per med ett leende när vi står framför hans snart 40 år gamla Fiat Argenta.

”Jag växte upp i bl.a. 4 stycken Fiat 125:or, som är farfar till Argentan.Fast det var farsans kompis Clas som gjorde mest intryck när jag var 13 år. Han köpte nämligen en Argenta 2000ie från 1983 sommaren 1986. Alla resor i den bilen gjorde så att minnen av bilen gjorde den till den coolaste bilen någonsin. Jag tyckte den var så cool så jag hoppade över allt som hade med moppe att göra, bara för att spara pengarna till just en Argenta.” fortsätter han.
Efter en stund tillägger han med ett lätt skratt.
“Nu blev min första bil en Peugeot 205 GR i och försig, men men …”

Mycket bytt på Argentan
Det första Per pekar på som han har gjort med sin fyrkantiga Fiat är att han bytte ut den klossiga facelift-fronten till en snyggare “hajnos” från en skrotad 83a.
Två-tonslacken var inspirerad av Mercedes dåvarande 190 & E-klass, normalt hade den sista Argentan stötfångarna lackade i antracitgrått.
“De tidigare ägarna på bilen var kanske inte de bästa förvaltarna av bilen. Därför var jag tvungen att riva motor och bl.a byta kolvringar 1994. Tur att man gick fordon i gymnasiet.” säger Per med ett leende.

“Tyvärr så var jag tvungen att göra om topprenoveringen 2015 pågrund av mitt tidigare dåliga arbete 1994. Fast då satte jag fast en105TC-topp från en Ritmo med större insugsventiler och Pittatore insugskam. Så motorn borde ge ungefär , 145 hästkrafter.”
Höghetens Argenta har kommit ner på marken
Orginal är Argentan hög, inte bara att den är fördelad så att den från midjan och uppåt är långt högre än dagens standard, utan hela bilen är hög i sig.

Per bestämde sig därför för att sänka den ca 40 mm, eller rättare sagt kapa fjädrarna, för att sedan installera KUB-gasdämparerunt om.
Sedan för att få fronten styvare har extra diagonala stag monterats i motorutrymmet samt att batteriet har fått ta reservdelshjulets plats i bakluckan, vilket gör att bilen blir betydlig bättre balanserad.

Stuket på bilen, jäntemote orginalet är slående. Den höga original bilen har nu blivit en marknsiffande, luftbrytare som stillastånde ser ruffig och rejsig ut.
Läppen fram på bilen har Per själv gjort och monterat.
Fabriksprioriteringar på Argenta är otroliga och oroligt
Per berättar att genomflödet av luft i kupén var urusel de första året. Han förstod aldrig riktigt varför
Detta tills den dagen då han lyfte bort innerdörrarna där bak och till sin förvåning upptäcker att fabriken har glömt att utluften måste passera plasten för fuktskyddet..
Med ett snabbt grepp skars plasten upp och det har aldrig varit något som helst problem med luftgenomströmningen i kupén sedan dess.

Utöver den tidstypiska fördröjningen av innerbelysningen kan vi gå in på de specifika vindrutetorkarna som har en tidsmodul inbyggd. Den känner av när du senast hade vindrutetorkarna på och reglerar därefter hur mycket torkarna ska initialt torka, de första få sekunderna.
Om du inte har haft vindrutetorkarna på alls, så vevar dem tre gånger när du sätter på dem första gången. Ifall du någon minut senare drar igång torkarna igen, sopar den av vindrutan med endast två svep, inom 10 sek endast 1 svep
Egentligen en helt meningslös och troligen ganska avancerad lösning för det årtiondet.

Bränslereläet i motorutrymmet får äta naturens krafter
Denna prioritering går att jämföra med att Fiat sätter bränslerelät bakom vänster strålkastare. Inte större fel med det kan tyckas, bara det att det är stora hål mellan karossen och strålkastaren. Vatten, snö och luft sprutar rakt in på reläet som sitter helt oskyddat.
När vi öppnar motorhuven pekar Per på sin egenhändiga lösning för att komma till bukt med detta. En halv petflaska som är skruvad i karossen som skyddar relät från naturens krafter.

“Detta är ett otroligt vanligt fel på Argentan. Relät pajar helt enkelt av att den är oskyddad. Kanske Fiat borde ha testat bättre.”
Fåtal Argenta i Biluppgifter.se
Även rostskyddet måste ha varit bort prioriterat hos fabriken i Italien, vilket definitivt är den största anledningen till att det är så få Fiat Argentor kvar i livet.
“En hel del rostlagning har det varit på den här bilen kan jag säga. Delar av taket, trösklarna, nederkanten av dörrarna, halva golvet. Ja, listan kan göras riktigt lång.”
“Det mest mystiska är höger framdörr. Den rostar betydligt mer och intensivare än någon annan del på bilen. Det måste vara sammansättningen av plåten eller liknande bara för den här dörren, som inte stämmer överens med resten av bilen.” spekulerar Per medan jag fotograferar den.

Vid en snabb slagning på Biluppgifter.se så ser du att det finns endast ett fåtal Argenta i Sverige.
“Det har märkts att marknaden verkligen har smalnat av för denna modell. Specifika delar till den här modellen börjar verkligen bli svårt att hitta.”

Garagebranden svalde många delar
Per berättar att han under hela sin tid som Argenta ägarare har samlat på sig alla möjliga saker. När chansen gavs köpte han vad han kom över, för att bunkra upp och underlätta för framtiden. För den här Fiaten ser han som en förevig keeper.
Tyvärr så befanns sig de allra flesta delar i ett garage som sorgligt nog brann ner i Göteborg. I garaget fanns inte bara delarna utan även en hans älskade FIAT Coupé 20VT och en FIAT 125 Special i originalskick

“Den branden var tung i själen, men som tur, får jag väl säga, var att Argentan var på en annan ort vid tillfället. Fast det var många unika delar, som stolar , nya stötfångare och dörrar som försvann i lågorna. Samt de två bilarna”
Nurburgring – Frankrike – Argentan, ingen trailerqueen
I vår mailkonversation innan mötet skriver Per i ett av alla mail, att han troligen slagit sitt peronliga rekord mellan Sthlm-Gtb. Utan stopp inräknat tog resan 3,5 timme. Förvåningen slår mig då ingen annan jag varit i kontakt med verkar använda sin klassiska bil så frenetisk, så hårt och så mycket.

“Jag blir mer och mer stolt ju längre min trippmätare på bilen går. Idag står den på 32.000 mil och jag ler när jag tänker på det. För jag har haft så roligt med den här bilen alla dem milen.”
Förra sommaren tog Per, tillsammans med en kompis Argentan ner till LeMans Classic i Frankrike.
“Det var otroligt varmt och det enda som räddade oss var nog att den har taklucka och väldigt bra friskluftintag. För likt många andra äldre bilar saknas AC.
Det mest spciella med denna resa var på vägen hem, då Per körde Nurbugring med Argentan.

Pirelli var förstummade av uppträdandet
“Det blev 4 varv med bilen och jag ville komma under 10 minuter. Hamnade bara på 10.05 vilket var lite tråkigt. Hade jag bytt tändspole och fått några fler varv så hade det nog inte varit något problem.”
Per är egentligen emot klistermärken men placerade ändå Ringenklistermärket på bakluckan på skoj för att göra folk konfunderade.

“När vi väl var där nere på banan, var Pirelli där och testade en del däck. Pirelli personalen hade tydligen varit helt förstummade av “en Argenta! På Nordschleife!” berättade en restaurangägare till mig då han förstod att jag var ägare av den 2-tonslackade Fiaten.” säger Per med ett brett leende.
Camber fram är inställd på -1 grad och det går att justera till ca -2 grader med original chims berättar Per när vi ändå är inne på bankörning. De förhållandevis enkla bromsarna håller förvånansvärt bra för bana – typiskt för bilar från alp-länder.

Argentan kom lite olämpligt och slog aldrig
Argentan lanserades 1981 som Fiat´s flaggskepp och var en rejäl uppdatering på 132:an som byggdes mellan 1972 och 1980. Nästan allt var bytt mellan de olika bilarna förutom dörrarna, dem var desamma.
Fiat´s strategi var i och med denna modell att släppa nummerserien och ge sina bilar meningsfulla namn. Argenta, det betyder silver. Meningsfullt eller inte, helt upp till er att bestämma.

Man kommer inte ifrån att Argentan föddes pga den långa utvecklingstiden av efterträdaren Croma, en av de 4 bilarna i samarbetet Fiat/Saab/Lancia/Alfa Romeo. 1985 presenterades Fiat Croma (krom!) som första omgången byggdes i 11 år, mellan 1985-1996.
Ett exempel på motgångar för denna vackra 80-tals bil kan ha varit namnet, iallafall i England, om man får tro på hörsägen. Under perioden Argentan försökte lanseras och stabilisera sig låg nämligen England i en ganska kraftig fejd med Argentina. Argenta – Argentina. Vem vet?
I Sverige fanns även en allmän skepsis mot Fiats större bilar och Argentan fick aldrig fotfäste och blev den okända mellanakten.

Argentan bara fortsätter och fortsätter
När man står och tittar på bilen så känns det som om du har klivit rakt in i en film från 80-talet. Antingen är det skurkarna eller säkerhetspolisen som kommer farande i de här Fiaten över ett torg, där duvor flaxar och en fontän strilar ståtligt i mitten.
Det ser svajigt ut och bilens kaross hänger nästan över däcken när den kommer på ställ.
“Får jag provköra den?”, som vanligt är det lite nervositet i rösten när jag frågar.
“Självklart, nu ska du få känna på!” säger Per entusiastiskt

Tar plats i förarstolen som kommer från en Fiat Croma.
“Det är så passande att dessa stolar har el-inställning och samma knappar som Argentan har original. Ingen märker riktigt skillnad. Eller hur?”
Ser direkt vad han menar att knapparna i mittkonsolen är dem samma som på stolen, bara det att stolen är gjord ett antal år senare än när bilen tillverkades.
VI åker ut på de öppna raka 70 vägarna runt Enköping. Knappt en bil i sikte. Nardi-ratten ligger skönt i handen och september solen värmer.
Trycker ner gasen och det ryser i kroppen när jag känner hur bilen stadigt drar iväg mellan åkrarna. Visst, det är ingen hästspark men det finns kraft i motorn som bara fortsätter och fortsätter, tills jag lägger in nästa växel.

Vill bara sno FIAT:en
Den känns precis som på filmen, svajigt men stabilt.
“Jag vet, fast den känslan lär du dig snabbt att kontrollera i denna bil. Det är som att bilen vill ge sig iväg men så ligger den kvar ändå. Det blir som ett förtroende mellan dig och bilen.”
Vägen går följsamt upp och ner och slingrar sig mellan trä dungar, öppna fält och hustomter.

Många barndomsminnen av 80-talet rinner över mig, utan att jag ens någonsin sett eller upplevt en Argenta i hela mitt liv innan.
Bilen skapar ett ha begära när jag sitter där bakom ratten. Känslan av att bara vilja sno den och sätta rekord ner till Göteborg växer för varje meter jag kör. Nurburgring här kommer jag!
När vi stannar förstår jag Per´s glädje av att trippmätaren fortsätter att rulla på bilen, för det är rolig och en glädjande bil att köra.
Tack Per för att jag fick damma av vägarna runt Enköping med Silver-pilen.
____________________________________________
Följ Per och se hans runda
Följ Per på Garaget.org och läs mer om både hans Argenta men även hans andra bilar – BMW Z4M Coupe – BMW 118D – Alfa Romeo 75 3.0 V6 – läs och se bilder genom att klicka här.
Se Argentan på Nurburgring sommaren 2018. Per försökte trycka ner bilen under 10 minuter per varv, dock blev bästa tiden väldigt nära 10.05 minuter. En ny tändspole och ett par varv till hade nog gjort susen.
____________________________________________
Läs även de här artiklarna:
- Patriks Patina Porsche 912 – Bilden som ska varit bortglömd
- Maserati Entusiasten – Mötet med Maserati klubbens president
- Vad är Fascinating Cars? Hur kommer det sig att vi är här? Läs här.
____________________________________________