Publicerad den Lämna en kommentar

Original Civic från 1978 med 216 hästar

Honda Civic Cvcc 1978 from front left side

Original Civic från 1978 med 216 hästar


Sociala medier, amerikanska drömmen, Coffee n Cars, garage mitt i Los Angeles, 216 hästkrafter som inte vill ner i marken på en prisvinnande bil från 1978.

Bredvid mig i ett garage i Los Angeles står Juan Salguero som är en mästare på detaljer alla ser men inte uppfattar.


Efter att messat fram och tillbaka i en vecka på Facebook, för att mötas på en Coffee ´n Cars, stod vi till slut i Juan´s garage “Nummer 2″ mitt i Los Angeles.

VW Bubbla Patina uställningsbil, Honda Accord med 180 hästkrafter och Toyota FJ40 i ett garage

Den vita Toyota FJ40 från 1970 som står direkt innanför dörren får mig att tänka på Sydamerikansk maffiafilm. Den är perfekt och stilig med sina mörka rutor och ståtliga robusta kaross.  

Toyota FJ40 vit som står på en röd filt matta i Juan Salgueros garage

FJ40 var en drömbil

“Den är stötig att köra och är kanske inte den roligaste att ha i trafiken här i Los Angeles. Fast jag har alltid drömt om att ha en FJ40, så när luckan fanns köpte jag den.”

”Nu är den en del av min samling och jag tar ut den lite när jag känner för det. I och för sig  har det varit ett tag sedan sist.” säger Juan med en lite betänksam blick.

VW bubbla med klarlack och Toyota FJ40 i ett Los Angeles Garage

Ett bevis på att den kanske inte används så ofta kan vara att den står på ett par pallbockar just när vi är där.

Honda Accord från 1979 med B18 motor

Garaget är lugnt och har ett nästan ett perfekt ljus. Bilarna står i sina små egna spiltor och under dem ligger det en fin röd filtmatta.

Längs väggen står en äldre Accord från 1979, en Bubbla från 1954 samt en skelett av en första generationens Honda Civic Cvcc.

Grön VW bubbla med Toyota FJ40 och Sleeper Honda Accord

“Accorden har ägts av samma man sedan den köptes. Det mesta är original.” säger Juan med ett seriöst smile på sitt ansikte.

När vi går fram mot den, där den står med öppen motorhuv. Ser jag direkt några meter ifrån att i motorutrymmet är det inte som det borde, fast inredningen i kupén är dock helt original.

Honda Accord 1979 Sleeper bil med B18 motor

Juan förklarar vad som har gjorts med bilen. Den tidigare ägaren satte in en B18-motor vid det tredje motorskiftet och när Juan tog över den, förfinade han bilen något ytterligare. Ny dämpning samt nytt insug på motorn. Insuget blev för stort för bromscylindern så Juan var tvungen att modifiera.

“Jag köpte in huvudcylindrar från mer eller mindre alla Honda-modeller för att prova. Till slut kom vi fram till att S2000´s cylinder var den som var den rätta.“ säger Juan medan han pekar ner i motorn där det skiljer en centimeter mellan cylindern och motorn.

Motorutrymmet och bilen är vacker och ren.

Honda Accord med B18 motor som producerar 180 hästkrafter

Bubblan är en SEMA med Ovalruta

Den gamla Bubblan i båset bredvid var med på bilutställningen SEMA 2012. Den har sju lager klarlack och patinan är inte original, den är ditt slipad. Det är en “grå zons” bil från Europa som Juan kände var för ovanlig för att inte köpa. En av väldigt få oval ruts Bubblor från 1954 som finns i Staterna. Juan har hottat den med ny 1800 motor och bättre stötdämpare.

Grön VW bubbla med klarlack och en vit Toyota FJ40 i ett Los Angeles Garage

I sista ringhörnet står skelettet av en första generationens Civic Cvcc.

“Tanken var först att göra om min första Civic till en bil som gick att köra på bana, men så ändrades tankegångarna något. Därför kommer denna bil troligen bli en banbil i framtiden, istället. Hoppas jag.”

Honda Civic Skelett med grön vw bubbla framför med Honda Accorden längst bort i garaget.

Den omtalade Honda Civic Cvcc – 1978

Den prisvinnande Civicen från 1978 saknas när vi besöker garaget. Juan berättar att den står på ett stort bilevent i Orange County men avslutar meningen med en fråga:

“Vad sägs om att ses senare i veckan så kan du få se den?”

“Självklart” svarar jag utan att tveka.

Senare under veckan när vi träffas hemma hos Juan i hans garage i Lomita, visar han mig äntligen den mytomspunna och tävlings vinnande Civic Cvcc:n från 1978.

Honda Civic Cvcc 1978 i sitt garage

Honda Civicen var Juan´s första bil

Juan har ett speciellt förhållande till denna bil då de var hans första. När han fyllde sexton fick han nyckeln i handen och sen dess har han aldrig släppt vare sig nyckeln eller bilen.

”Det här är min första bil, den är emotionellt speciell för mig. Är det inte så för alla?”

“Jag fick den av min “mormor”. Hon var inte riktigt min mormor men jobbade med min mamma och blev som min mormor.”

“Hon hade kört bilen 5 miles varje dag. måndag till fredag, sedan 1978 fram tills jag fick den för 20 år sedan.”

JUan Salguero med sin Honda Civic Cvcc 1978

Härifrån och under hela kvällen vi umgås får jag en bild av Juan som en målmedveten person med otroligt stort hjärta och en enorm ödmjukhet.

Juan växte upp i South Central

Juan växte upp i det ökända området South Central i Los Angeles. Området som fått en stämpel av kriminalitet, gäng och knark och där det händer skit varje dag.

Vid Port of Los Angeles står Honda civic Cvcc från 1978

“Hela det området är så mytomspunnet för dem som inte kommer därifrån. Vilket inte är så konstigt kanske, för alla som sjunger om South Central och alla filmer som spelas in, visar och berättar bara det stökiga med området.”

“Där jag växte upp cyklade vi på gatorna och busade precis var som helst. Visst kan det ha blivit stökigt när dem från andra sidan kom över och skulle bråka, fast var är det inte så?”

Tänker efter och nickar förstående med vad Juan säger. För hur många gånger var det inte drabbningar mellan olika kommuner, skolor eller områden i det lugna säkra förorterna i  Sverige? Det har hänt kan jag säga.

Hårt jobb har skapat drömmen

“Min far försvann ganska tidigt ur mitt liv. Han fick 25 år fängelse och blev efter det utvisad. Har inte haft så mycket kontakt med honom sedan dess.”

Honda Civic Cvcc från vänster sida i solnedgången

“Min mamma fick dra allt där hemma och vi lärde oss snabbt att hjälpa till.”

Skolan var aldrig Juan´s grej och han började jobba när han var 16 på kvällar och helger, för ett belysningsföretag. Rollen växte med åren och snart blev han egen företagare.

När Juan var runt 25 ändrades hans liv och den “amerikanska drömmen” eller mer troligen det hårda arbetet började slå igenom och ge resultat.

Bilder på Juan´s original Civic i vitt samt efter den första gången den är lackad i grått
Den vita original Civicen, Juan och Civicen efter den första omlackeringen.

Honda Civic´en ser original ut men omgjord

“När det väl började finnas pengar i kassan ville jag göra om Civicen till exakt det jag hade tänkt på, under alla de kilometrarna jag suttit och skumpat omkring på Los Angeles gator.”

“De första åtta-tio åren körde jag bilen totalt original. Jag gjorde inga förändringar och hade inställningen – rasar den så rasar den. May so be it.”

Där i garaget vid första anseendet ser Civicen normal ut, fast modifierad. Ett vant bilöga kan tycka sig se att det inte är 100% original och då inte bara för att den har en grå lack från Lexus som skimrar i ljuset samt ett par vilda fälgar.

Den ser grymmare, lite elakare och stötigare ut än en orginal bil fast den ser fortfarande orginal ut.

“Jag vill att bilen ska se och vara så orginal som möjligt, det är mitt mål.”

Civic Cvcc 1978 bakifrån stående i Port of Los Angeles Long Beach

“Det som avslöjar bilen utanpå är ju att framskärmarna är breddade 1.5 inch fram och 3 inches bak. De bredare däcken måste få plats.”  

Fälgarna som Juan själv har designat, som precis har kommit tillbaka från tillverkning, har suttit på en vecka. Tyvärr var dem några militmeter för breda och satte direkt sina spår i skärmen.

“Det sved i hela kroppen när jag hörde hur fälgen tog emot i skärmen när jag körde över ett gupp på motorvägen.” säger Juan och pekar på en spricka i skärmkanten.

“Vi får lacka om det helt enkelt.”

Honda emblem på dashborden i Civicen

Allt med bilen är genomgånget millimeter för millimeter och det är något som går igen i alla Juans bilar. Den avskalade detaljrikedomen som får ens bilsjäl att andas lugnt. Det är så mycket som är gjort men så lite som syns.

Civicens kofångare är genomtänkte

Ett exempel på genomtänkthet i Civicen´s utförande är dess kofångare.  

Civic Cvcc snett bakifrån i solnedgången.

“Nu sitter det en kofångaren från 75 på bilen. Den är nedskuren och kramar fronten och baken. Det riktiga originalet är gjort av plast och sticker ut flera centimeter från karossen. Det här blev mycket bättre fast känslan är ändå att det är original.“ säger Juan med ett bestämt ansikte samtidigt som han gör en svepande rörelse över kofångarens kant med handen.

Inredningen är i minsta detalj kopierat från originalet och nytillverkat. Inget ser bone stock boring ut, men det ser helt originellt ut. Förutom en sak – växelspaken, eller Terminator kryckan.

“Njjaaa okej, den är inte original. Någonting måste ju sticka ut.”

Terminator växelspaken som är handgjord av Juan´s goda vän

När Juan lyfter på motorhuven ser det ut som Tetris. Kan inte förstå hur så mycket motor kan få plats på en sån liten yta.

“Vi fick bygga om hela motorutrymmet för att få plats med allt vi skulle ha här inne. Här nere är ingenting original.” säger Juan med ett leende.

216 hästkrafter – 750 kilo

“Motorn är en B18c från en Integra -1998, kylaren har en god vän svetsat, air intake är förkortat, bensinpumpen ska klara 1000 hästkrafter. Ja, allt i motorutrymmet är modifierat. Allt är omgjort.”

Motorn som sitter i Civicen som kommer från en Integra 1998

“Vi skar ut, byggde om och svetsade ihop, för att få plats med exakt det vi ville ha.” säger Juan.

När jag tittar ner ser jag att generatorn är bokstavligen en centimeter i från torpedväggen

“Det är 216 hästkrafterna på hjulen med den här uppsättningen och då ska man veta att bilen väger runt 750 kilo.” säger Juan med ett leende på läpparna.

Den svarta original ratten med det röda Honda emblemet inuti Civic

”Jag har extremt svårt att får ner all kraft i backen utan att framhjulen bara spinner.”

Ryggen pressas hårt mot stolen

Det här får jag känna på tio minuter senare när vi sitter i bilen på väg upp på motorvägen. Påfarten ligger lång och rak framför oss och vi är helt ensamma, ingen bil framför oss.

Ser i ögonvrån hur Juans händer kramar ratten hårdare, halv sekunden senare känner jag ryggen trycks mot stolen. Motorn vrålar och hela bilen vill kränga till vänster när Juan släpper ratten för att kasta in trean.

Honda Civic Cvcc bakifrån på vänster sida.

Bilarnas fart på motorvägen är redan matchad efter bara någon sekund och för varje gång Juan trycker på gasen vill bilen dra vänster. Han berättar i motorbruset att det är pågrund av att hjulaxeln på vänster sida är kortare än den på höger sida. Kraften vill alltid ta den kortaste och snabbaste vägen.

Accelerationen är slående i den lilla bilen och det är svårt att prata när motorn varvar. Jag passar istället på att bara sitta och le medan vi cruisar genom Los Angeles kvällen.

Luftfilter i rött som sitter på sidan av Integra motorn.

Civicen dammar Lambos av gatan

Väl tillbaka vid garaget slår tanken mig att det är svårt att inte låta sig imponeras av en bil som ser till 98% original ut – när motorn är 100% modifierad. Varenda sekund som är nedlagd på denna bil är genomtänkt för att det ska se original ut. Fast med en glimt i ögat att den ska kunna damma Porschar, Lambos och Ferraris av gatan.

Juans Civic verk är fulländat enligt honom själv och vem är jag att säga emot honom.

Hans ljussättningsbolag har närmare 400 stycken shower om året och han fortsätter att arbeta hårt och leva den amerikanska drömmen på ett ödmjukt och mottagande sätt.

Broms Ok från Honda NSX. Färg röd med vit NSX text.
Den senaste stora modifieringen var att sätta storebror broms ok på bilen.

Med förtjusning, ett adrenalinrush och glädje lämnar jag Juan och hans Civic, samtidigt som jag med spänning ser fram emot vad han ska hitta på med sitt nästa projekt, en Honda Stepvan.

Juan, tack för din tid och kör hårt!

/ Peter

____________________________________________

Civic och Accord Spec´s

Honda Civic Cvcc 1978 Specs.
Det här är listan som Juan brukar lägga intill bilen vid utsällningar.
Hona Accord Sedan 1979 specs
Spec´s för Honda Accord 1979

____________________________________________

Följ Juan och hans resa

Följ med Juan på hans resa genom Honda och bilvärlden. Han har som sagt ett nytt projekt på gång när detta lanseras, en Honda Stepvan från 1973.

____________________________________________

Vill du läsa mer Fascinerande saker?

____________________________________________

Följ med på Fascinating Cars resa genom nyhetsbrevet

* Japp, mailen behövs
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *