Publicerad den Lämna en kommentar

Morfars Porsche 356

Porsche 356 white in sunset

Historian om denna Porsche 356 och bilder är berättad och tagna av Steven Mezzapesa

Morfars Porsche 356


Fascinating Cars handlar om att ge människor chansen att berätta sin historia eller vara en del av en historia.

Steve tog kontakt med mig genom Fascinating Cars Facebook-sida och berättade sin historia om sin morfar och om sin Porsche 356 C från 1965.

Historien som jag fick berättad för mig var så speciell, vacker och bra så Steve fick bli den första gästskribenten för Fascinating Cars. Här är hans historia.


Steve Mezzapesa’s historia om hans morfars 356:a

Jag har en Porsche 356 C från 1965 med matchande nummer och endast 46.000 original miles (ca 7400 mil) som jag ärvde av min morfar.

För att berätta denna historia om min Porsche måste jag börja från över 20 år innan jag föddes.

På 60-talet var min morfar Jesse Gaskin på jakt efter en Porsche. Han var dock inte den typen av man som bara gick till en återförsäljare och köpte en. Han hade nämligen en stor passion för att göra bra affärer. I slutet av 1965 – tidigt 1966 kom äntligen den perfekta affären då han kom över en 356C som var till salu. Färgen var inte exakt den han ville ha men själva affären var så otroligt bra, så han köpte den.

Porsche 356 vis Stilla Havets solnedgång
Under en åktur står Porsche 356:an vid havets kant.

Porsche 356:an var en “grå marknads”-bil

Bilen var en “grå marknad” bil, vilket innebär att den hade köpts ny i Europa av en amerikansk soldat som senare hade återvänt till USA. Efter min morfar hade köpt den körde han hem till San Jose, Kalifornien, där den skulle få var de kommande 25 åren. Den nästkommande 25 åren efter den flyttade han till Lodi i Kalifornien som är en del av den storslagna Amerikanska landsbygden.

Bilen hade Togo brun lack med krämbrun inredning till en början men i början av 70-talet bestämde morfar sig för att den skulle lackas om till fabriks elfenbensvit färg. Det var hans drömfärg.  Lackerarna gjorde ett så pass bra jobb så du kunde inte se att det inte var originalfärgen. Det enda sättet att kontrollera ursprungsfärgen var att se på färgkoden som satt på insidan av dörrkarmen

Elfenbensvit Porsche 356 i Kaliforniens skogar

Morfar ägde 356:an i 50 år

Under de 50 år som morfar ägde bilen älskade han den och tog han om den som ett barn på absolut bästa sätt. Han köpte varje manual och underhållsbok han kunde hitta, så att han kunde göra alla oljebyten, ventiljusteringar med mera själv. Morfar överlämnade all denna dokumentation till mig. Nyligen tittade jag igenom alla böckerna och hittade hans “356 Club”-klistermärke som nu stolt sitter i bakrutan.

Som barn var vi, mina syskon, kusiner och jag, inte tillåtna att vara inom en 5 meter radie av morfars älskade Porsche. Men jag beundrade bilen varje chans jag fick, och var tvungen att tigga om att få åka med. Han lät aldrig någon annan köra den utom vid ett sällsynt tillfälle när min mamma fick köra “runt kvarteret”.

Morfar höll körande av bilen till ett minimum och som mest körde han till kyrkan fram och tillbaka på söndagarna. Han såg bilen som en investering som han ville behålla och på grund av det körde han bara 43.000 miles (ca 7000 mil) under de 50 år som han ägde den.

Elfenbensvit Porsche 356 utanför Borradori Garage

Kunde inte köra Porschen de sista 10 åren

De senaste 5-10 åren av morfars liv kämpade han med Parkinsons sjukdom och kunde själv inte köra. Det hemska med denna sjukdomen är att den påverkar handstyrka, hand- och ögonkoordinering samt att kommunicera blev svårare och svårare, vilket gjorde det mycket svårt att förstå honom då han för det mesta mumlade och inte kunde uttrycka sig ordentligt och sammanhängande.

Jag tror att han hade ett brustet hjärta för att han inte kunde köra sin 356:a längre. Så innan han gick vidare ville han se min mamma och mig uppskatta bilen. Mamma, som inte har något bilintresse visste att jag skulle ta hand om den och aldrig sälja, så hon skrev över den direkt på mig.

Elfenbensvit Porsche 356 i de Kaliforniska skogarna
356:an i den Kaliforniska skogen

Några månader innan min morfar gick bort tog jag honom på en sista tur i bilen. Under den åkturen sken han upp och talade helt plötsligt tydligt och klart. Medan vi kryssade runt min lilla hamnstad gav han mig entusiastisk tips om hur man kör den, om ventiljusteringar plus alla andra saker som han tyckte var viktigt för mig att veta. Där och då förstod jag vilken passion han verkligen hade för denna bil.

Sprängda stötstångsröret

Ett tag senare, bara dagar innan min morfar gick bort, körde jag omkring och fick motorproblem. Efter många telefonsamtal och sökande hittade jag en lokal expert som är mycket rekommenderad och erfaren när det kommer till 356:or. Han äger 4 själv fick jag senare reda på.

Efter att ha bogserat bilen till honom, informerade han mig om att jag hade ett stötsstångsrör som hade exploderat på mitten. Han sa att han inte hade sett något liknande förut och att det troligen var en kombination av dåligt material från fabriken som bara varade i 43.000 miles samt att bilen stått oanvänd nästan i 10 år.

Motorn till Porsche 356:an ser ut som fabriks ny efter renoveringen
Efter renoveringen såg det ut som den kom direkt från fabriken 1965

I och med denna händelse så började en 6 månaders resa för att att få motorn helt återställd och renoverad. Han gjorde ett fantastiskt jobb, och det ser ut som om bilen kommer direkt från fabriken 1965.

Porschen ska gå vidare i generationer

Jag är hedrad av att få vårda en sådan fantastisk bil och jag vet att min morfar ler mot mig när jag är ute och kör med den. I bilen med mig ligger hans hans körhandskar, hans gamla Porsche-tröja samt att jag alltid bär hans vintage Porsche aviator solglasögon.

Morfars sista färd i Porsche 356
Morfars sista färd i Porsche 356:an

Jag kommer att göra mitt bästa för att bevara denna bil för framtida generationer av vår familj och jag är glada över att vidarebefordra samma Porsche stolthet och entusiasm som min morfar gav till mig.

Om några veckor kommer jag gifta mig och kommer då köra ifrån bröllopet med 356:an för att sedan, en dag lämna den till våra barn i sin tur.

/ Steve Mezzapesa

____________________________________________

Steve och hans Porsche 356:

Vill du följa, skriva till eller bara säga hej till Steve? Kontakt honom på Facebook. Han har även en väldigt god insikt i bilmöten runt omkring i Los Angeles området. Steve´s Facebook: Steve Mezzapesa

Steve Mezzapesas Facebook
Steve Mezzapesa´s Facebook

____________________________________________

Vill du läsa mer Fascinerande historier:

Följ med på Fascinating Cars resa genom nyhetsbrevet

* Japp, mailen behövs
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *