Publicerad den Lämna en kommentar

Patina Porsche – 912:an

Artikel publicerad i Porsche Klubben Sveriges tidning – Porsche Ägaren Nr. 4 2018

Patriks Patina Porsche 912


”Jag kommer låta den vara så här. Varför ha en skinande bil och stå i raden med de andra. Den här sticker ut, det är det jag gillar.”

Patrik Olssons ord är klara och övertygande. Hans Patina Porsche 912 är en hard core patina Porsche som skapar uppmärksamhet, var han än kommer.


Solen lyser, men värmer dåligt, när vi träffas kl 08.30 vid Alderholmen i Gävle en lördagsmorgon i augusti.

Patriks 912:a puffar blårök när han svänger in och parkerar framför mig. Solen reflekteras knappt i chromen och det rostfrasiga bakskärmarna får mig att rysa. Vilken bil!

Porsche 912 snett framifrån vänster med graffiti på vägen och Ronal Kleblatt fälgar
Ronal Kleeblatt fälgarna sitter som en smeck. 

Första gången jag såg den var när den kom på trailern till Stockholm. Jag förstod på en gång att de här var inte alls som säljannonsen beskrev den.” – förklarar Patrik för mig efter vi skakat hand.

Porsche 912 – ett internetköp

912:an är ett internetköp från Belgien. I annonsen stod det lite om några bucklor, lite rost och att motorn gick runt utan problem. Bilderna visade inte så mycket.

Porsche 912 höger baklampa mes klistermärke - 51% motherfucker - 49% son of a bitch
(51% motherfucker – 49% son of a bitch) 
“Ett klistermärke som det, upprör alltid någon” – säger Patrik med ett leende.

Sanning var annorlunda. Golvet var nästan obefintligt, motorn gick runt endast ett kvarts varv och bilen luktade fukt och mögel. Patrik hade köpt den, osedd.

Jag skickade ett mail till säljaren i Belgien och förklarade vad jag tyckte om saken när jag kom hem från Stockholm. Ganska väntat har jag fortfarande inte fått något svar tillbaka, efter nio månader.” säger Patrik leende.

Det rostiga taket på Porsche 912:an med en vitgrå marks bilen står på
Den mest sammanhängande partiet av färg 

För den som gillar att putsa på sin bil kan den här bilen vara en mardröm större än någon. Det finns knappt en fläck större än 10 x 10 cm i lacken som är samfärgad. Det är rost, solblekningar, färgskiftningar och gamla skador över hela bilen. Den enda platsen som har sammanhängande färg är taket, färgen var brun, rostbrun.

Istället för att gräva ner sig i att bilen inte var som han hade hoppats, forcerade Patriks obotliga optimism honom till att direkt sätt igång att fixa med sin nya kärlek.

Nardi träratten i Porsche 912:An
Nardiratten var en del av en byteshandel

Bilen levererades på juldagen 2017. En julklapp till sig själv som han säger. De har sedan dess redan hunnit skapa historia tillsammans.

Under våren var det ett ihärdigt arbete med att byta golv, ta ut motor, fixa motorn, bromsar, sänkning, riva inredning, bygga inredning, sy inredning, leta passande delar m.m.

Boxermotorn fattar eld

I all denna iver, när motorn väl var på plats igen för att startas för första gången, försökte Patrik dra igång den ett antal gånger, sent en söndagkväll i februari. Med en bestämd tanke sa han den klassiska kommentaren till sig själv, efter alla de misslyckade start försöken:

En sista gång

Handgjorda aluminium storlar för Porsche 912 och 956
De handknackade aluminium stolarna passar in i den avskalade kupén. 

Förgasaren flödade över och motorn baktände. En sprick i toppen gjorde att elden var ett faktum. Lågorna slog ut från vänstra sidan av motor och där stod också den provisoriska bensindunken som fattade eld.

Av erfarenhet hade Patrik ställt brandsläckaren precis bredvid så branden blev inte så omfattande. Patrik fick dock spendera en natt på sjukhus med andra- och tredjegradens brännskada som han fick när han skulle flytta den brinnande bensindunken.

Vad som hände med 912:an? En knappt synbar lackskada på vänster bakskärm samt ett missfärgat bakljus.

Brandskadad vänster bakljus på Porsche 912:a.
Bakljuset tog lite stryk, annars har branden försvunnit in i lacken

Branden stoppade inte Patrik i sin framfart för att skapa sin helt egna Patina Porsche 912:a.

Toppen byttes ut, motorn sattes in igen och bromsarna fixades ordentligt. Efter det bar det ner till Bilbesiktningen efter fem månader i garaget. Registreringsbesiktningen behövde göras.

Patina Porsche 912 framifrån
“Varför ha en skinande bild och stå i raden bland de andra?” – Patrik

Att importera och registreringsbesiktiga en bil är inte så krångligt som alla tror. Speciellt inte när den går igenom besiktningen utan problem.” – säger Patrik med ett leende.

Från april och månaderna fram till sommaren började Patrik att försköna och personifiera 912:an efter de visionerna han hade.

Höger framljus med Ronal Kleeblatt fälgar på Porsche 912
Ljuvliga linjer av en sargad Porsche 912:a

Porsches orginaldelar fick ge vika

Han bytte ut Fuchs-fälgarna till mer racingliknande Ronal Kleeblatt-fälgar. De fuktiga originalstolarna fick ge plats för ett par Tjeckiskt handknackade 356 stolar i aluminium, inköpta genom Urbans Garage. Nardiratten, som var en del av en byteshandel, passade direkt in i den avskalade cupén. Originalbackspegeln fick ge plats för Mr Talbot och växelknoppen köptes in på en loppis.

Sakta började en personlig Porsche växa fram ur alla sargade små bucklor, rostbubblor och missfärgade lackpartier.

912:an har gått från ett rostigt internetköp till en genomtänkte hard core patina Porsche med stora möjligheter.

Innan jag hittade 912:an låg jag sömnlös med tankarna: Kommer jag någonsin hitta mitt fina objekt. När jag hittade och köpte den, bytes tankarna på nätterna till: Tänk ifall jag betalat för något jag inte får och tänk om allt är trasigt. Nu ligger jag sömnlös för att jag inte kan sluta tänka på vad jag ska göra med den.

Inredningen på Porsche 912 bakifrån genom bakfönsterrutan
“Urbans Garage hjälpte till med stolarna.” – Patrik

Målet är att den ska se ut som om den är hittad i en lada full med racinghistoria. Den ska ha varit ute och kört ordentligt på världens alla banor innan ägaren ställde in den i ladan och “glömde” av den.

När vi skiljs åt efter fyra timmars fotograferande och trevligt samtalande, åker Patrik iväg över grusvägen som har stora gropar. När han trycker in tvåans växel puffar blåröken ur avgassystemet och jag kan inte annat än le.

Höger framljus och front Porsche märket framhuv. Porsche 912
“Det är svårt att få tag på ett slitet vintage Porsche märke” – Patrik

Redan där och då längtade jag till hösten så Patrik kan stänga dörren till sitt garaget och fortsätta bygga sin vision av en racing 912:a som blivit kvarglömd i en lada.

Snart är våren här.

En blå puffande boxerfyra som snart ska tas om hand under vinter uppehållet.

____________________________________________

Patriks tips och tricks

Patriks små tricks och tips för att köpa, importera och registreringsbesiktiga ditt kommande köp.

Tyvärr finns det många som råkat ut för “tok” pågrund av okunniga besiktningspersonal. Det kan vara allt från antalet passagerare, bälten i bilen, till storleken på registreringsskylten. För 912:an fick jag kämpa för att få den mindre modellen registreringskylt. ”

  • Be säljaren om mer information och bilder. Försök att få till specifika bilder så du vet att säljaren faktiskt tagit dem speciellt för dig.
  • Ifall du inte hämtar bilen själv, använd ett välrenommerat transportbolag.
  • Var noga med dokumentationen så att det finns ett original registreringsbevis och kvitton från förtullning om bilen är importerat från ett land utanför EU.
  • Läs på ordentligt på Transportstyrelsens hemsidan innan ni registreringsbesiktigar bilen och våga stå på er ifall ni får mothugg när ni är och besiktigar bilen.
Vänster bak rostiga bakskärm med brandskadad Porsche 912
“Kämpade för mindre regplåtar. Nu när jag ser resultatet är jag glad att jag gjordet det.” – Patrik

____________________________________________

Följ Patriks Patina Porsche 912 resa

Ifall ni träffar Patrik på gator eller möten, ta chansen att lära känna en bilentusiast som verkligen brinner för sin hobby samt hans bil.

Vill ni följa Patrik och hans byggande av 912:an så skruva in kontot Matspatrik på Instagram.

Patrik Olssons Instagram konto

____________________________________________

Vill du läsa mer?

Följ med på Fascinating Cars resa genom nyhetsbrevet

* Japp, mailen behövs
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *