
Denna artikel publicerades i Svenska Maserati klubbens tidning – Maserati Bulletinen Nr. 2 2018
Mötet med Maserati klubbens president – entusiasten Fredrik
Alla runt omkring mig tycker att jag är bilnörd, oftast för att jag är mer intresserad än dem när det kommer till fyrhjuliga, bensinluktande skönhets klenoder från 30-40-50-60 år bak i tiden.
Jag har alltid sett mig som bilintresserad, fast aldrig som en hard core bilnörd eller passionerad bilentusiast.
Det blev väldigt uppenbart vilken skillnad det är mellan en intressent och en passionerad när jag bad om att få fotografera Fredric Gustafssons fantastiskt vackra Maserati Quattroporte från 1965.
Vi fick kontakt via social medier när Fredric sett en av mina bilder, på hans Quattroporte, från Årsta Viken.
Efter några veckor spikade vi ett datum och när vi står i hans garage, söder om Stockholm, en tidig lördagmorgon märker jag med ett leende inombords, det här är en tvättäkta bilentusiast jag har framför mig.

Bredvid i garaget står kusinen
Inom loppet av bara några minuters konversation har dörren till den Italienska bilvärlden sparkats upp. Jag kan inte sluta förundras och sluta titta på de fina formerna av Quattroporten. Eller Tipo 107 som den kallades i fabriken och dess mindre kusin, en Moretti 850 SS, som upptar garageplatsen bredvid.
Fredric berättar i lugn och saklig ton om Morettin och om att den italienska bilvärlden på 60-talet kanske inte var så bra på matte ändå. För hur kan ett märke tro att det kan gå runt på att göra 200 bilar av varje modell och ha 10 modeller i stallet?

Efter en god pratstund sätter vi oss i Quattroporten, där de åtta cylindrarna svarar direkt när Fredric vrider på nyckeln. Vi bokstavligen glider från Fredrics hus. Han fortsätter berätta om de små detaljerna i den italienska bildesignen. De graverade askfatslocken eller de sju vackra vippbrytarna för fläkt och lampor m.m. i mittkonsolen.
Quattroporten får oss att ligga platt på magen
Detta Italienska konstverk som snart är 50 år slukar gropar och gupp galant med sin separata fjädring fram och De Dion axel bak. Denna axel kommer senare göra så att vi båda två ligger på mage, ute i naturen, medan Fredric förklarar att bromsoket sitter inne vid differensialväxeln och att axeln har kardanknutar på båda sidor av drivaxlarna.

Allt medan en barnfamilj vandrar förbi och undrar varför två vuxna män ligger på marken och pratar.
De Dion axeln satt bara på den första generation av Quattroporten för att till generation två bytas till en solid Salisbury axel.
Maserati återanvänder cylinderblocket
Tiden går och bilderna samlas på hög i det digitala minneskortet medan Fredric outtrötligt och intressant fortsätter berätta om hur varje Quattroporte var handgjord från grunden. De använde samma cylindertop som racing Maseratisarna, vilket syns på det extra tändstiftshålen som nu inte används, samt att detta var den snabbaste serieproducerade bilen av sin tid.

Solljuset är perfekt denna dag för en fotograf. Molnen ligger som ett genomskinligt täcke på himlen men låter inte solen släppa igenom sina strålar.
Den gråa Grigio Milano lacken skiner fint. Det känns som den tryckande sommarvärmen verkligen har gett upp nu, en gång för alla.

Vi börjar sakta packa ihop. Fredric berättar samtidigt att Maserati Quattroporten importerades till Sverige på 80-talet och renoverades på 90-talet.
Jag tar ett djupt andetag och satsar hårt när jag frågar: “Får jag köra den tillbaka?”
Fredric svara som om han visste att frågan skulle komma: “Ja ja, visst”.
Maserati Quattroporten vill rusa iväg
Träratten sjönk in i mina händer och greppet var 100%, kopplingen tog exakt där den skulle och bromsarna var stenhårda.

Vågade inte riktigt trycka på, på de kurviga vägarna, fast det kändes att de 260 italienska hästarna skulle kunna rusa iväg hur lätt som helst.
Återigen slukade denna robusta vagn gupp och gropar hela vägen upp till huset, förbi båtklubbar och golfbanor. Det kändes lite som att “köra upp” när Fredric satt bredvid men jag log hela vägen med tungan rätt i munnen.
Vi parkerade utanför hans hus. Ruset hann precis lägga sig innan jag fick hjälpa till att knuffa en av Fredric projektbilar in i garaget, för att Quattroporten senare under dagen skulle köras till vinterförvaringen.

Nu kommer jag nog svära i kyrkan för en entusiastisk Italien älskare. Fast jag har alltid varit intresserad och gillat tyska bilar. Detta fram tills jag stod med en tvättäkta bilentusiast som Fredric som förklarade alla de där små detaljerna och sakerna jag annars inte hade fått reda på.
Tack Fredric för att du öppnade dörren till en bilintresserad som nu fått smak för de italienska bil konstverken, än mer, och fått en ännu klarare bild av skillnaden mellan en bilintresserad och en bilentusiast.

____________________________________________
Intresserad av Svenska Maserati klubben?
Den Svenska Maserati Klubben är en liten men aktiv klubb.
Vill du veta mer om deras klubb, schema och/eller allmän info?
Gå in på deras hemsida: Maserati Club.se
eller följ dem på deras Facebook-sida: Maserati Club Sweden
____________________________________________
Läs mer om Maserati Quattroporte – Tipo 107
Fredric gav mig en länk för att läsa på om Maserati Quattroporten – Tipo 107:an, innan vi träffades.
På den här sidan finns en lista av 554 existerande Quattroportes, av samtliga ca 760 stycken tillverkade.
Fredrics Quattroporte har nummer 250.
____________________________________________
Vill du läsa mer?
- Läs om Steve´s ärvda 356 som hans morfar köpte 1965
- Lamborghini Cocktailen – De fascinerande Lamborghini garaget
- Fascinating Cars – vad är det? Läs mer här