Publicerad den Lämna en kommentar

Sandlund Art – där bilmodeller får liv

Ford GT40 LeMans Edition scale model CMR

Sandlund Art – där bilmodeller får liv


”Jag går aldrig med på att pruta – det här är min hobby och jag lägger ner min glöd, passion och energi i varje modell jag bygger. Därför finns det ingen prutmån” – säger Magnus Sandlund bestämt över telefonen. 

Du förstår hans argument när du ser vilken konst han jobbar med. 

Foto: SandlundArt


För 40 år sedan satt han med sin pappa vid köksbordet och knåpade ihop sin första byggmodell som var en Saab Viggen 37 i skala 1:72.

“Bygget var nog inte så imponerande. Det var breda limfogar, glipor och dåliga penselmålningar. Fast det var kul, så pass kul att jag fortfarande håller på med det.”

Ford-GT40-front-CMR-model-LeMans-edition
TILL SALU!!!
“1/12 är en riktigt mäktig skala. Denna Ford kommer från CMR. Jag har gjort två stycken, en är såld, en finns kvar. Den kvarvarande bilen kostar 4000:-“

Tiden har flutit på och det har både byggts och samlats en hel del modeller under åren. 

”Jo, jag har ju inte bara byggt, utan om sanningen ska fram så har jag samlat en hel del olika varianter av modeller också. Jag är en allätare och generalist när det kommer till mina samlingar. Det kan vara alltifrån Volvo- och SAAB-modeller, polisbilar i skala 1:43, Grupp B Rally-modeller, LeMans bilar. Summeringen av min samling är – spretig.” 

Hela den biten av samlandet har inte bara fyllt ett halvt garage i Sigtuna där han bor, utan även fyllt honom med kunskap om vad som faktiskt har värde och vad som sticker ut i modellbilsvärlden. 

“Försöker ju sälja av den där samlingen. Fast det kan inte finnas tid och energi till allt så jag jobbar hellre med mina modeller och utvecklar den delen. Någon dag får jag väl ta tag i det där med samlingen, men nu står den där den står.“

Att Magnus har utvecklat och jobbat hårt för att komma dit han är idag är det inget att snacka om. Han gör något som kallas att “vädra en modell”, vilket är att köpa en befintlig ihopbyggd Diecast-bilmodell som han sedan bryter isär, som Magnus förklarar det. Efter att han har brutit isär modellen så sätter han sin egen prägel på karossen, inredningen, motorn, bagageutrymmet, hjulen, ja precis hela bilen. För att sedan sätta ihop den på nytt igen.

Gillar äldre vardagseuropeer 

“Allt började en dag när min fru var borta och jag var själv hemma med mina 3 barn. När barnen middagsvilade störde jag mig på en skinande ren hjullastare i skala 1:50 som stod i ett mina samlarskåp. Min första tanke var – sådär ren är inte en hjullastare när den jobbar.” 

Efter det började Magnus måla smuts och rost på den med vanlig modellfärg. Han satte även antenner och lite extrautrustning på den.  

Det här var över 10 år sedan och nu har minst några hundra bilar passerat Magnus gröna Tamiya-matta.  

“Det har ju tagit en hel del träning och kraft att komma hit där jag är idag. I början så gick ju vissa modeller sönder när jag skulle ha isär dem, fast jag har lärt mig under tiden hur jag ska gå tillväga. Sen går det i och för sig alltid för det mesta att laga, när det kommer till dessa modeller.”

“Jag sitter mest med 1:18 bilar och 1:43 bilar. Har även prövat på bilar i 1:64 / 1:66 skala  (typ Hot Wheels) men där går gränsen för vad mina ögon kan klara av, det blir alldeles för fjättigt.”

Alfa-Romeo-Alfasud-right-front-KK-Scale-Model-
“Har aldrig gjort någon Alfa, förutom denna. Vilket är konstigt eftersom jag både gillar dem och de rostar bra… : ) Skala 1/18 från KK-scale i metall (Diecast). Dörrar i avvikande lack tycker jag är effektfullt, så det blir det ofta på mina bilar, så även på denna. Vita bilar (eller generellt ljusa) är mycket tacksam att vädra, de utgör en bra canvas för mitt arbete. Simulerad rostlagning av de bakre skärmkanterna adderar till ”rätt” känsla.”

Magnus berättar vidare att det helst är 1:18 modeller han jobbar med. För det är i den skalan som det finns mest av äldre Europeiska vardagsbilar att få tag på, samt att det är en rimligt storlek på bil att jobba med. 

“Jag gillar äldre europeiska bilar med en stor förkärlek till de svenska klenoderna SAAB och Volvo, just därför utgår jag från färdigbyggda samlarbilar och inte plastbyggsatser, där ofta förlagorna är amerikanska eller japanska.”

Det ska ju tilläggas att Magnus har byggt större bilar också. 

“Jo, 1:12 LeMans-kopior är ju något jag byggt och de flesta av dem har ju sålts till USA faktiskt.”

Porsche-LeMans-1976-no-65-MGC-model
“1/12 skala i metal från Minichamps. Nedsmutsad med pensel och airbrush. Har gjort en del olika Porsche 911:or i Le Mans kläder i denna skala, ofta hamnar de i USA när de är färdiga.”

____________________________________________

Läs liknande artiklar

Saab 96 - front page Fascinating cars
Rikards Saab 96 som blev moroten
Patina Porsche 912 hard core first page
Modifierade drömbilen
Fiat Argenta Front PAge
Fiat Argenta – okända mellanakten

____________________________________________

Sandlund Arts bakgrund

För Magnus har intresset för bilar alltid funnits där, sedan barnsben som han själv säger. Hans pappa var kanske inte en super-entusiast men hade ändå ett stort bilintresse och rullade omkring i lite roligare vardagsbilar när det begav sig, såsom t.ex Volvo 245 Turbo, Volvo 264 och diverse turbo-Saabar. 

“Jag har ju haft en del klassiska bilar själv, men just när jag hade dem kanske de inte var så klassiska.” säger Magnus med ett lätt skratt och fortsätter sedan berätta:

4-Saab-Aero-900-Ottomobil-scale-model
“De tre kupéerna kommer från Ottomobil, är i skala 1/18 och är tilllverkade i resin. Mycket fina modeller, men som vanligt när det gäller resinbilar, inget är öppningsbart. “

“Hade en prima perfekt Saab 96:a, första modellen, från 1960. Superfin med endast en ägare innan mig. En sänkt Bubbla med takräcke och så en Golf GTI MK1 från 1984.”

“I Golfen rev jag ut allt, för att köra konbana. Kommer så väl ihåg när jag lyfte på mattan och såg att den var helt rostfri. Förstod ju inte värdet i den då, fast nu några år senare hade man ju haft en annan syn på situationen.” säger Magnus med ytterligare en skratt. 

Om ni går in på Magnus Instagram ser ni även att det förekommer en del LeMans- och rallybilar som han byggt genom åren. Han säger att han inte är fanatisk men har följt dessa bilsporter på avstånd genom åren. 

“Det jag gör nu med mitt byggande är ett klart hanterbart sätt att hantera mitt bilintresse på.”

Saab-900-Aero-Cab-Turbo-scale-model-Anson
“Cabben är tillverkad av Anson i metall och är lite äldre men har öppningsbara delar och en detaljerad motor.”

Vad krävs för att bli så duktig på dessa bilbyggen?

Vidare när vi samtalar förstår jag att det här med att “vädra modeller” inte bara är en hobby, utan en riktigt brännhet passion i Magnus liv. 

“Det här är min ventil i livet och det är våldsamt kul att sitta med det här varje dag. Här styr och ställer jag och ingen annan kan diktera vad som ska göras.” 

Saab-96-Monte-Carlo-Rally-front-LeMans-orange
“Den röda är tillverkad av Neo i skala 1/18 (resin), mycket ovanlig och svår att få tag på idag. Kunden skickade bilen till mig, jag lade på smutsen med pensel och airbrush. Den orange Le Mans-Saaben är tillverkad till mig själv. “

Magnus går upp varje morgon kl 06.00 för att sätta sig i sin studio, måndag till söndag. 

“Varje kväll när jag går och lägger mig, så ser jag fram emot att vakna dagen efter för att fortsätta där jag slutade.” 

På dagarna har Magnus ett annat jobb som är något helt annat än modellbyggandet. Fast han säger att han hinner med ca 3 timmars byggande per dag och räknar man med tänkandet omkring byggandet, så kan vi nog plussa på några timmar till om dagen. 

“Jag tror att min analytiska och lite inrutade personlighet har gjort så att jag är bra på det här, plus att jag har ju tränat en hel del under åren.”

Saab-96-Monte-Carlo-Rally-behind-LeMans-orange
“Den oranga är en original 96:a från MCG (1/18, metall), kapades upp och skärmbreddades, takscoop, spoiler, front och akter tillverkades med plastark, spackel och en hel del slipande.”

Modellerna är som tidskapslar

Han förklarar hur den kreativa processen går till innan byggandet sätter fart. Först börjar han fönstershoppa på E-Bay för att hitta ett motiv. Sedan går han över till att analysera hur originalbilden faktiskt ser ut. Efter det så börjar lagren och dimensionerna av rost, smuts och karaktär ta form i hans huvud. 

“Allting börjar med en förståelse av hur saker egentligen ter sig på riktiga bilar. På en rostig gammal bil så rinner ju smutsen och rostrinningarna nedåt, då ofta regn och väder kommer uppifrån. Annat är det med LeMans bilar – där är ju skiten längst fram i nosen för att de ligger och jagar i höga farter runt en asfalterad bana, medan rallybilarna är mest skitiga på nederdelen av bilen och från framhjulen och bakåt.”

BMW-318-E21-KK-scale-model-
“1/18, KK-scale, metall. En riktigt favorit, denna typ av bilar brinner jag verkligen för. De vanliga vardagsbilarna, som sliter på i det tysta, alltid levererar. Sällan tvättade, aldrig putsade. Jag vill gestalta dem som de såg ut under sina sista år när de rullade i trafik, innan de slutade sina dagar på skroten. Får man en känsla av att de har många historier att berätta? Då har jag lyckats!”

Han tittar på mycket referensbilder på nätet för att få ett grepp om hur bilarna kan tänkas se ut när de t.ex har kört 24 timmar runt på LeMans eller stått övergivna på en parkering i snålblåst och regn i 15 år.

“Sen måste jag också tänka på när “bilden” av bilen är tagen. Ifall det är en 60-talsbil som är 25 år gammal så måste ju slitaget, karaktären och känslan på bilen vara 25 år gammal. Plus att alla tillbehör till bilarna, som takräcken, tidningar, burkar, flaskor, p-biljetter med mera måste vara tidsenliga.”

Saab-96-Scale-model-MCG-by-the-water
MCG (metall), för övrigt samma orginalbil som jag utgick ifrån när jag gjort Le Mans Saaben som jag skrev lite om ovan. Den här blev en sliten orginalbil med lagom mycket smuts och rost. Fotograferad ner vid vattnet i Sigtuna, där jag bor. “

Ju mer Magnus förklarar om sin kreativa process inser jag att han inte sysslar med modellbyggande, det här är ren skär konst, baserat på olika bilmodeller. 

Bilarna i sig är som små tidskapslar som Magnus har byggt. Tidskapslar som visar en snippet av hur det var just då, när “bilden” på bilen togs. 

Rally-SAAB-99-Tecnomodel-Scale-model
” Saab 99 rally, no 5: 1/18 skala i resin från Tecnomodel. Nedsmutsad med pensel och airbrush.”

Hur gör man då en sån här vacker skapelse?

“När jag väl har gått igenom den kreativa processen och bilen står framför mig på min gröna skärmatta, har jag klart för mig vad som ska göras. Om jag inte har klart för mig vad som ska göras med bilen när jag sitter där, fortsätter undersökningen av hur bilden faktiskt ska bli.” 

Första steget är att tvätta bilen med diskmedel för att få bort eventuella smuts och fettfläckar. Sen maskeras fönsterrutorna och ett lager med klarlack åker på. Detta är dels för att försegla originallack och dekaler för framtida moment i processen men också för att göra det enklare för Wash-färgen att fastna. 

Wash-färg är en starkt förtunnad färg som är oljebaserad. 

Volvo-Amazon-Stationwagon-BoS-Model
“Volvo Amazon kombi, beige: BoS gör mycket trevlig modellbilar i skala 1/18, resin utan öppningsbara delar. Amazon kombin har jag gjort en 4-5 st av. Alla med mycket skräp i bagagerummet, notera skruvmejseln som håller uppe förarrutan, ofta förekommande på gamla Amazoner när fönstermekanismen lagt av.”

“Jag penslar på ett överflöd med den brun/svart-nyanserade färgen och torkar av överflöd i nedåtriktad rörelse så att det liknar en verklig ”smutsrinning”.

Tack vare att Magnus lägger på ett så stort överflöd av färg, rinner “smutsen” naturligt där den vanligtvis hamnar på en bil, i dörrspringor, kofångare, upphängning, skarvar, runt ventiler med mera.

Efter torktid förseglas allt med ett lager klarlack genom airbrushen.

Volvo-Amazon-Stationwagon-BoS-Model-from-behind
“Har dock aldrig gjort någon av dessa med takräcke, men har ju en orörd på lager …”

I nästa steg lägger Magnus på rosten med en pensel eller en sönderklippt kökssvamp plus att han i det här skedet målar alla rostrinningar med rostfärgad Wash-färg. 

Till slut försluts allt med ett lager matt klarlack innan bilen byggs ihop igen. 

“Det är lite olika förfaranden när det kommer till LeMans- och rallybilar som sagt. Då kommer ju skiten  från ett vågrätt håll istället för uppifrån.” säger Magnus med en självklart röst. 

____________________________________________

Läs liknande artiklar

Saab 96 - front page Fascinating cars
Rikards Saab 96 som blev moroten
Patina Porsche 912 hard core first page
Modifierade drömbilen
Fiat Argenta Front PAge
Fiat Argenta – okända mellanakten

____________________________________________

Rolls-Royce-Silver-Spure-front-model-original-MCG
“Raggar-Rolls”. Från MCG (ModelCarGroup) i metall. Bosch profil extraljus ser man inte så ofta på en Rolls? Men här hör de ju faktiskt hemma?!”
“Precis som bakdörrar i avvikande lack. Flammorna är lackade, först maskerade jag hela fronten med maskeringstejp, ritade ut flammorna med blyertspenna, skar ut dem med skalpell, slipade ner lackskarven för att slutligen försegla allt med ett lager klarlack innan nedsmutsning och ”rostbehandling”

Verktyg och tillbehör   

Förutom Wash-färgerna och Airbrushen radar Magnus upp saker som du lätt kan köpa på Biltema, Bauhaus eller vilken järnaffär som helst. 

“Penslar av alla storlekar och sorter, kontaktlim och superlim, sandpapper som jag skär till 5×5 cm stora bitar samt en helt vanlig brytbladskniv för att kunna skära raka snitt i plastarken jag tillverkar de flesta tillbehören med.”

“Sen printar jag ju en hel del till tidningsomslag, papperspåsar, p-biljetter och sånt, och då kör jag trälim, för det är mildare och bättre för pappret.”

Rolls-Royce-Silver-Spure-behind-left-model-original-MCG
“Takräcke tillverkat av mässingsstav och plastremsor, skidor tillverkade av plastark, koppartråd, delar av kaviartub, plastark, målat med hobbyfärg (Tamiya akryl) och vädrat med oljebaserade färger. “

Utöver detta använder Magnus flitigt sin Dremel slipmaskin. 

“Med den maskinen har jag tillverkat ett eget verktyg som är livsviktigt för min tillverknig” säger Magnus stolt och fortsätter berätta att han slipar till en 2 mm svetstråd så att den blir spetsig på toppen.

“Den hjälper till att spetsa alla små tillbehör så jag kan lägga dem tillrätta och jag kan även peta centreringsmärken när det ska borras delikat små hål.”

Rolls-Royce-Silver-Spure-behind-model-original-MCG

Säger nej till många kunder

Vi går inte in på exakt antal förfrågningar Magnus får men en hel del är det och tyvärr är han tvungen att säga nej till många.  

“Titt som tätt vill folk ha kopior av sina egna bilar. Ibland funkar det, ibland inte. De gånger det inte funkar kan det vara saker som eftermarknadsfälgar, taksänkingar, mycket avancerade lackeringar osv som ställer till det. Då blir jag tyvärr tvungen att tacka nej, men det är bra att kunna göra det på ett tidigt stadium” 

Rolls-Royce-Silver-Spure-roof-rack-model-original-MCG
“Hemmahögtalare tillverkad av plastark och tunn elkabel. Spännremmar av plåstertejp som köpts på apoteket på rulle, tillskuren och färgad med penna.”

Ifall man vill beställa en bil av Magnus så hamnar man ibland i en kreativ process tillsammans med honom, där man spånar fram hur bilden av den tänkte bilen ska se ut. 

“Just nu bygger jag en Raggar-Rolls till en kund. En Rolls Royce helt enkelt, med eldflammor, takräcke och den klassiska hemmahörande orten tejpat på bakskärmen.”

Magnus skrattar och säger att självklart kommer det ju stå Lidingö på den bakskärmen och “BRAT” på registreringsskylten.

En riktig konstnär

Under vårt samtal märker jag att Magnus är som vilken person och konstnär som helst, det finns ett litet tvivel på hur hans modeller ska mottagas av publiken.

Han förklarar att han, efter såhär lång tid, börjar förstå att han gör ett bra jobb ändå, för annars skulle han ju inte få så mycket uppmärksamhet och förfrågningar som han får. 

Själv är jag fortfarande fascinerad över alla detaljer och den exakta precision Magnus lägger ner i sina modeller och jag förundras över hur han kan tvivla på betraktarens mottagande. 

Det här är skalenlig konst och Magnus, han är en riktig konstnär. 

Magnus-Sandlund-SandlundArt
Magnus Sandlund med sin AirBrush

____________________________________________

Beställ och/eller följ SandlundArt på sociala medier

Vill ni beställa en modell eller följa Magnus SandlundArt på social medier, klicka nedan.

Instagram

SandlundArt Instagram

Facebook

Sandlund Art Facebook

____________________________________________

Läs liknande artiklar

Saab 96 - front page Fascinating cars
Rikards Saab 96 som blev moroten
Patina Porsche 912 hard core first page
Modifierade drömbilen
Fiat Argenta Front PAge
Fiat Argenta – okända mellanakten

____________________________________________

Följ med Fascinating Cars på vår resa …

Följ med på Fascinating Cars resa genom nyhetsbrevet

* Japp, mailen behövs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *